Sunday, January 2, 2011

laksam

sape lapa?lapa ya.jum tengok2 ape ade dalam entry ni.



ok pagi tadi bangun2 tido.g gosok gigi,basuh muke g terus dapur.hehe x nyempat je.tengok mak ngah buat laksam.care buat laksam ni agak cool ya.peralatan seperti talam berbentuk bulat dan senduk amat penting dalam membentuk laksam itu ya.ceduk cecair laksam tu.bukan kuah dia ya.ratekan atas talam.kalau nak lagi sedap buat nipis je.ratekan  biar penuh talam bulat tu.lepas tu stimkan dia beberape ketika.keluarkan dan gulungkan laksam tu.hasilnye macam ni..



yang seronoknye buat ni sebab ade kukus2 dan gulung2.hehe.so bila nak makan baru potong2 dia.macam ni

lepas tu isi kuah.sambal.timun ke ape ke.

lepas tu.MAKAN..:)

resepi :

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
  • >>bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula
  • >> Bahan ulam
  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • >>cili:
  • cili merah
  • belacan
  • garam
  • limau

Cara-cara

  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

senang bukan? selamat mencuba


No comments: